Jarní voda 2004

Jak jsme chystali „Splavování se po Vltavě“

Tato akce se opakuje nejvýše jednou za dva roky, takže se dá o tradici jen velmi těžko hovořit. Je to zčásti způsobeno stavem toků na našich řekách (jednou je vody příliš moc, jindy příliš málo) a zčásti také tím, že někteří členové se s tímto zážitkem holt vyrovnávají déle.



Princip akce je velmi jednoduchý. Na horním toku řeky nastoupíme (naskáčeme, nalodíme se, nasedneme) do předem připravených lodí a splavíme se, nejlépe po proudu řeky, o několik kilometrů dále, kde ti šťastnější z nás i vystoupí. Lodě jsou konstruovány tak, aby nás přežily, takže o ně se bát nemusíme, pádel bude pro jistotu víc. Nachystány budou i sudy, kam se dávají věci a někdy zavírají i slabší jedinci. Jedeme v pátek odpoledne tak, aby jsme stihli zahajovací ceremoniál. Spát se bude libovolně, někdo ve stanu, někdo pod širákem a někdo ve stoje v lesíku (viz. minule). 

Abychom byli náležitě připraveni, dopředu uvádím některé důležité informace, které se podařilo získat z odborné literatury o námořních bitvách.



A. Základní informace

– Vodáci se zdraví pozdravem „Ahoj“. Nikoliv „zdarec“, nebo „stopa“. Čím kvalitnější vodák, tím delší Ahóóój…¨

– Prvnímu v lodi se říká „háček“, to proto, že musí loď hákovat když hrozí nebezpečí, když se přistává atd… Často je také hákován tím druhým.

– Řeka je „trochu větší potok“ (pro ty z Jiříkovic a Tvarožné), ale není tam tolik sraček.

– Směr, kterým plujeme je jednoznačně dán dopředu, už několik tisíc let a to proudem řeky. Tedy plujeme tam, kam teče voda. Diskuse na startu, kterým směrem poplujeme se letos nebudou tolerovat.

– Řeka má různé zatáčky a jezy, kterým je třeba se vyhnout. Není to tak, že si lehnu do lodi, prospím se a za dva dny vylezu.

B. Něco o lodi

– Důležitou informací je, že jedna loď je pouze dvoumístná, takže se tam většinou vlezou pouze dva lidé (pro ty jednodušší slovy: jeden a jeden člověk). Loď nemá stožár ani plachty, takže si už další osoba nemůže vlézt ani do hlídkovacího koše, ani do podpalubí.

-Dvojice kdo s kým a kde si stanovte prosím předem. Co se ale týče plavby, tak by bylo dobré kdyby pak oba 100% jeli  a nerušili účast den před odjezdem jak bývá dobrým zvykem. Potíž pak bude se spárováním (nikoliv pářením) zbylého člena (členů) a počtem lodí. Kdo bude přebývat, nebude mít háčka, dostane pneumatiku! 

– Pohon lodi obstarává pádlo a to nikoliv samovolně, ale musí se s ním pádlovat.

– Věci si dáme do sudu (jedna loď, jeden sud), který většina lidí zná z jiného oboru – pálení slivovice, kde se sud používá pro mač. 

– Je třeba počítat s tím, že se notně vykoupeme a nejednou. Někteří budou dokonce více ve vodě, než v lodi. Není dobré si proto brát věci náchylné na vlhkost a vodu, nebo věci které při styku s vodou pouští barvu, sráží se, nebo dělají jiné vylomeniny.

– Obuv do lodi je důležitá, kopačky se ale moc neosvědčily, neboť v lodi se zase tolik neběhá. Taky není dobré brát si boty na suchý zip, neboť ten se tady příliš dobře necítí.

– Lidé, kterým se stává, že se po ráně do hlavy pomátnou, ztratí řeč, dostanou perverzní choutky atd. se doporučuje vzít si helmu. Helma motocyklová plně dostačuje. 

C. Co s sebou

Kromě standartních potřeb je dobré si vzít osvědčenou slivovici, kdo chce tak plachetničku. 

Nominace na Merviny: 

Předem vyhlašujeme nominace na Merviny v následujících kategoriích:

1. Mervin Škopkiádní. Jak jinak, získá ten, kdo zalomí večer ve knajpě jako správný námořník nejvíc škopků a pak odejde po vlastních alespoň před hospodu. Pozor ale, Mervin Škopkiádní se neuděluje posmrtně ani poblitně.

2. Mervin Trosečník. Získá ten, komu se podaří ztratit v řece nejvíc věcí. Posledně to byla tuším hlavní mapa výpravy.

3. Mervin Titanic. Komu se podaří zlomit na jezu loď. Tohoto Mervina získá také ten, komu se podaří ztratit vlastního háčka.

4. Mervin Kamikadze. Kdo sjede nejvíc a největší jez. Samozřejmě bez újmy na životě.

Rozdělení úkolů: 

Tak tady jako obvykle udělíme úkoly přímo některým konkrétním lidem, aby se pak nemohl nikdo vymlouvat.

1. Janečka: Ostříhá se, nebo si udělá zelenej přeliv.

2. Bullmen: Naučí se námořnickou odrhovačku „Kolem rakve třináct pirátů jo ho ho, jo ho ho… (a v rakvi jedna blecha :))“, a pak nás to všechny naučí po večerech.

3. Ivo – zajistí si sadu signalizačních praporků pro komunikaci mezi loďmi a lodí a přístavem.